Dlaczego warto jeść jabłka

Dlaczego warto jeść jabłka? Poznaj powody i już dziś wprowadź je do swojej diety

Jabłka są jednym z najczęściej uprawianych i spożywanych owoców na świecie. Nie dzieje się tak bez powodu. Są one nie tylko smaczne, ale także posiadają wiele właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Zobacz, dlaczego warto jeść jabłka i już dziś wprowadź je do swojej diety.

Powody, dla których warto jeść jabłka

Jabłka to owoce, które możemy kupić i jeść przez cały rok. Istnieje wiele różnych odmian, dzięki czemu każdy z łatwością znajdzie rodzaj, który najbardziej będzie mu pasował. Można je jeść zarówno na surowo, jak i dodawać do potraw i wypieków. Można powiedzieć, że to bardzo uniwersalny owoc i to właśnie dlatego tak chętnie po niego sięgamy.

Właściwości jabłek

Jabłko to idealny owoc dla osób, które dbają o linię, ponieważ nie zawiera wiele kalorii, ale za to posiada dużo wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Jedzenie jabłek pomoże nam zachować wagę, a w połączeniu z odpowiednią dietą nawet schudnąć. Jabłka obniżają cholesterol, pomagają w zapobieganiu zaparciom, wspomagają lecenie cukrzycy oraz hamują ryzyko rozwoju chorób. Są też bogate w pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który chroni nas przed rozwojem miażdżycy.

Jabłka pozwalają zachować młodość

Jest to powód, który jest w stanie przekonać wiele pań do jedzenia tego owocu. Jabłka są prawdziwą bombą przeciwutleniaczy, które przedłużają życie komórek naszego organizmu i w efekcie przedłużają piękny wygląd naszego ciała. W naszym ciele znajdują się wolne rodniki, które charakteryzują się niszczycielską aktywnością i niszczą związki, które niezbędne są nam do prawidłowego funkcjonowania. Aby się z nimi uporać, potrzebujemy dużą ilość przeciwutleniaczy, która zahamuje złe działanie wolnych rodników i pozwoli nam zachować m.in. jędrną skórę, dobry wzrok i przede wszystkim zdrowie. Suma witamin i przeciwutleniaczy w jabłkach jest naprawdę imponująca, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety, jeśli chcesz się cieszyć młodością jak najdłużej.

Są dobre dla naszego serca

Jabłka zawierają flawonoidy, które mają duże znaczenie dla naszego serca i układu krążenia. Nie pozwalają się one przykleić blaszkom miażdżycowym do naczyń w naszym organizmie i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Jabłka mogą ochronić nasze naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi, a także przyśpieszają regeneracje ich ścian.

Jabłka wspierają układ odpornościowy

Już niedługo, zacznie się sezon jesienno-zimowy a co za tym idzie, zaczniemy coraz częściej się przeziębiać. Aby tego uniknąć i poprawić swój układ odpornościowy, już teraz zacznij jeść jabłka. Jabłka bogate są w witaminę C, która znana jest ze swojego działania anty chorobowego. Posiadają także cynk i mikroelementy, które niezbędne są do budowania naszej odporności, a także niszczą chorobotwórcze bakterie. Nasz układ immunologiczny zawdzięcza jabłkom naprawdę sporo i nie należy ich sobie żałować.

Odżywiają nasz mózg

Jabłka zawierają węglowodany, które są  znane z tego, że dają nam energie i są paliwem dla naszego mózgu. Dobrze jest dołączyć do pierwszego śniadania jabłko, które nie zawiera dużo kalorii, lecz zadziała dobroczynnie na nasz organizm i pobudzi mózg do działania.

Jabłka są po prostu dobre

Słodkie, kwaśne, papierówki, szare renety – rodzai jabłek mamy od koloru do wyboru. Jeśli uważasz, że nie lubisz jabłek, to z pewnością nie jadłeś wszystkich gatunków. Zapewniamy, że każdy jest w stanie znaleźć takie, które mu zasmakują, a dodatkowo zadziałają pozytywnie na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *